~nouvelles~

Actually this blog not only focus on my journal but in extra I put some information to enhance your knowledge."It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated."Think Again...

Wednesday, June 29, 2005

~Sepelik-pelik Manusia~

Pelik ya, duit RM50 kelihatan begitu besar bila di bawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket.

Pelik ya, 30 minit terasa terlalu lama utk berzikir tp betapa pendeknya waktu utk satu cerita komedi.

Pelik ya, betapa lamanya 1 jam berada di masjid, tp betapa cepatnya 2 jam berlalu saat menonton wayang di panggung.

Pelik ya, tak sampai 30 minit dengar khutbah Jumaat, dah rasa jemu tp tak pernah puas dengar lagu kesukaan kita walaupun dah ulang dua tiga kaset berkali-kali.

Pelik ya, dengar iklan jualan murah dlm tv, rasa tak sabar-sabar nak pergi beli-belah, tp dengar laungan azan tak sabar-sabar nak tukar channel lain.

Pelik ya, pasar mlm jauh sanggup naik kereta pergi, tp masjid dekat rmh rasa berat kaki pulak.

Pelik ya, susah sungguh merangkai kata utk dipanjatkan saat berdoa atau solat, tp betapa mudahnya cari bhn bersembang dgn kawan-kawan.

Pelik ya, betapa seruan dan teriakan yg berpanjangan waktu pertandingan bola sepak jd kegemaran kita, tp betapa bosannya bila imam solat Terawih bln Ramadan bacaannya lama dan panjang.

Pelik ya, rasa susah sungguh utk habiskan al-Quran walau satu halaman, tp majalah hiburan dan novel best-seller 100 halaman pun habis dilahap.

Pelik ya, ramai org berebut paling depan utk menonton bola atau konsert, tetapi berebut cari saf paling belakang bila solat Jumaat supaya boleh cepat keluar.

Pelik ya, susahnya org mengajak menyebarkan dakwah, tapi mudahnya org menyertai dan menyebar gossip.

Pelik ya, kita begitu percaya pada yg dikatakan di email yg layang di internet, tapi sering mempertikaikan apa yang dikatakan al-Quran.

Pelik ya, kita boleh mengirimkan ribuan jenaka dan surat berantai di email, tapi bila mengirim yg berkaitan dgn ibadah berfikir dua tiga kali.

Pelik tak kita..? Tepuk dada tanyalah hati dan iman. Renungkanlah.....

Thursday, June 16, 2005

~Pahala Free~

Sadaqah Jariah - Kebajikan yang tak berakhir
1. Berikan al-Quran pada seseorang, dan setiap dibaca, Anda mendapatkan hasanah.
2. Sumbangkan kursi roda ke RS dan setiap orang sakit menggunakannya, Anda dapat hasanah.
3. Berbagi bacaan yang membangun dengan seseorang.
4. Bantu pendidikan seorang anak.
5. Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan do'a itu, Anda dapat hasanah.
6. Berbagi CD Quran atau Do'a.
7. Terlibat dalam pembangunan sebuah mesjid.
8. Tempatkan pendingin air di tempat umum.
9. Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau binatang berlindungdibawahnya, Anda dapat hasanah.
10. Bagikan email ini dengan orang lain. Jika seseorangmenjalankansalah satu dari hal diatas, Anda dapat hasanah sampai hari Qiamat.

Amacam,sure bleh buatkan

Wednesday, June 15, 2005

~Confederations Cup Start~

Who said world is quite,boring,blurr and... becoz of football season was end.
But from 15 of June till end of this month, world will shacking again with confed cup.
As usual this tournament will be held 1 year before the world cup final. the participant is from world champ(brazil),olympic champ(argentina) and all tournament champ from all around the world.

so wait and see,BRAZIL will kick their ass

~one day at Fadzmans Trading~

Today and yesterday i act as a clerk replace kak wan which is MC.now i worked at fadzmans trading,my father company.seem good.i gain alot of experience.my position is assistant manager.sound gempaqkan.tapi biasa je.i started to work with my father on 24th of may until end of this month.after that i continue my study at puncak perdana.

Before this, i worked at kenny Rogers Mid valley.the manager (samad@ahmad) suck,poyo giler and bodoh nk mampos.i worked there about 3weeks before resigned and continue at fadzmans trading.at workplace i always bengang@bengkek with samad.he know that i bengkek with hin and as a result my work time short and more cuti in a week.so gaji pun sket.anyway siap ko samad.

Wednesday, April 06, 2005

~3months sem break~

whoo hooo-my semester break was start all ready. erm plan want to find some job tapi tgk dululah.nak lepak n relax pastu jadi jobseeker.my semester break start on 5th march till end of june.